Residential Building M1 in Bad Boll

After only six months of construction the modification had been completed. Hence, a new and modern residential quality was created in a small two family house of the fifties.

The new owners were in doubt whether their ideas of living in the house from the fifties could be met at all. Both residential floors were filled with many small compartments. Typical for estate houses of this time. But the young couple imagined open spaces with large areas and especially a lot of light and sun. The open-minded builders agreed to the proposal of Gaus & Knödler to realize comprehensive changes in order to implement the space program.

Gaus & Knödler Architekten dismounted all of the walls on the ground floor and first floor and gutted the house down to the shell. All technical installations were completely renewed. Henceforth, a thermal insulation system provides for the cost-friendly maintenance. Facing the garden, an extension was added over two floors, the attic was removed and two offset pent roofs created additional living space.

Access to the house is provided via the new windscreen attachment. The centrepiece of the ground floor is the communicative kitchen and dining area with views and access to the garden. The large living room with fireplace is located in the annex. Floor to ceiling glazing elements merge the inside and outside. The first floor contains bedrooms and can accommodate the next generation. The roof terrace offers a unique view of the Swabian Alb and invites to take a sunbath.

Project details

Title: Residential Building M1 in Bad Boll

Building owner: Private individual

Task: Modification including extensions and complete renovation of a residential building from the fifties

Construction period and completion: 2005

Remarkable features: On the “Day of Architecture 2005” the residence was presented to the interested public. In the book “Das Umbau-Buch – Neues Wohnen in alten Häusern” by Achim Linhardt (Munich: DVA, 2006), a whole chapter is dedicated to modifications.

Copyright: Michael Renner (photography) and Gaus & Knödler Architekten (photo before renovation)

Christian Gaus in Göppingen, DE auf Houzz
back

Share this:

language filter