• Projects
  • Residential
  • Residential Building K1 Rechberghausen

Residential Building K1 in Rechberghausen

In case a building is not allowed to exceed a certain height, the use of the ground topography can be a solution. In this case, the entire space program has been implemented on two levels without basement.

In this residential building with two levels, the basement is effectively embedded in the hillside. On this lower level there is a large double garage with additional storage room for bicycles. A corridor provides access to other areas. This includes several rooms to be used as an office, guest room, gym, workshop or storage. The heating system and building are also housed at this level.

A staircase leads to the upper level. The layout in L-shape allows the functional separation; a corridor opens up to both axes. The axis towards the street houses the bedrooms for parents and children, as well as bath and sanitary areas. The second axis essentially comprises the open and spacious living and dining rooms including the kitchen.

The corridor passing through both axes opens up by visual connections with floor to ceiling windows between the two axes and the interior garden. This also provides a direct connection to the surrounding landscape. A curved roof in sickle shape overstretches the terrace and building-related areas.

Project details

Title: Residential Building K1 in Rechberghausen

Building owner: Private individual

Task: Planning and construction of a single family house on two levels

Completion: Autumn 2016

Remarkable features: The house has no basement. The entire useable area only extends to two levels.

Copyright: Friedemann Rieker (photography) and Gaus & Knödler Architekten (visualization)

Christian Gaus in Göppingen, DE auf Houzz
back

Share this:

language filter