Friedensschule Schwäbisch Gmünd
  • Projects
  • Public
  • Friedensschule and Fire Station Schwäbisch Gmünd

Friedensschule and Fire Station in Schwäbisch Gmünd

Monitoring & Knödler Architekten supported their Munich colleague Christoph Bijok who was responsible for the construction management in reconstruction and extension of the Friedensschule in Schwäbisch Gmünd. Bijok's design was awarded with the “Kleiner Hugo-Häring-Preis”.

The joint project with architect Christoph Bijok went far beyond the reorganizations measures and extensions to the existing school building. The award-winning design by Christoph Bijok further comprised the construction of the fire station in the Gmünd district Rehnenhof-Wetzgau.

The two adjacent building complexes are designed as passive buildings. Wood is an integral part of their architecture. The renewable construction material is used among others in the areas of supporting structure, facade, floor as well as the entire interior.

The renovation work in the interior of the school included the toilet facilities, installation of a lift and a flight of stairs. In addition, a new layout was implemented by optimizing the classroom and the relocation of the teacher’s room. Staffroom, school administration, library, music room and all-day-school are housed in the new building of the extension building.

Project details

Title: Friedensschule and fire station in Schwäbisch Gmünd

Building owner: Town of Schwäbisch Gmünd

Task: Planning and construction management for renovation/restructuring of the Friedensschule, new construction of the extension building of the Friedensschule Schwäbisch Gmünd-Rehnenhof, as well as construction of the fire station Wetzgau

Participating companies: Christoph Bijok Architekt München (design and planning and Gaus & Knödler Architekten Rechberghausen (construction management)

Order volume: 2.6 million Euros (total project school and fire station)

Completion: 2005

Remarkable features: The complex consisting of school buildings and fire House including annexe was recognized in 2005 with the “Auszeichnung Guter Bauten – Kleiner Hugo-Häring-Preis Award” and in 2007 with a recognition at the “Deutsche Holzbaupreis”.

Copyright: Gaus & Knödler Architekten (photography)

back

Share this:

language filter