• Projects
  • Public
  • Fire Station in Rechberghausen

Fire Station in Rechberghausen

In the competition for the new building of the firehouse, the Stuttgart-based firm Reichl, Sassenscheidt und Partner has been awarded this job. The second winner, Gaus & Knödler Architekten assumed the construction.

Enjoying a picturesque location at the stream Marbach, the fire brigade Rechberghausen received their new home. The fire station is situated at the intersection of an entire pathway system. The topography results in a level pushed into the slope, housing the vehicle hall. To the right and the left, there are equipment cabinets, sanitary facilities, warehouse and the operations centre. A gallery level in the rear area of the vehicle hall connects the training area with storage and home automation areas.

To the South and North, the vehicle hall is generously vitrified. All of the load-bearing wall and ceiling parts will be created in in-situ concrete. The roofs of both structural elements consist of trussed beams, running through the Hall as a flat roof and above the training area as a pitched roof. The outward appearance is characterised by dyed fibre cement panels in combination with metal and glass.

The outdoor plants are integral part of the overall system. Simple, durable materials such as cobblestone and asphalt for road surfaces were used. The required 24 pitches are made of water-permeable lawn stones.

Project details

Title: Fire Station in Rechberghausen

Awarding authority and building owner: Municipality of Rechberghausen

Task: Design and construction of a firehouse (tool shed/vehicle hall, storage and adjoining rooms, operations centre, service and training rooms, outdoor area with parking and access roads)

Method: Competition (2000) and public procurement, 1. Awarded: Reichel, Sassenscheidt und Partner Stuttgart, 2. Awarded: Gaus & Knödler GbR, Freie Architekten Rechberghausen

Participating companies: Reichel, Sassenscheidt und Partner Stuttgart (design and planning), Pfrommer und Partner Landschaftsarchitekten Stuttgart (detailed outdoor planning) as well as Gaus & Knödler Architekten Rechberghausen (construction)

Order volume: 1.3 million Euros

Completion: 2001

Remarkable features: The overall project was recognized with the award for “Exemplary building in the district of Göppingen 1995–2002”).

Copyright: Joachim Sassenscheidt (excerpts project description) and Dietmar Strauß (photography)

back

Share this:

language filter