• Projects
  • Competitions
  • Residential District Südstadt Göppingen

Residential District Südstadt in Göppingen

A municipality with schools, clinic area, college campus, crafts and commercial enterprises. The modernization of several residential buildings gives the opportunity to define new urban living.

The Wohnbau GmbH Göppingen commissioned several planning offices to consider basic ideas for the development of the southern part of Göppingen. Concrete task was the modernization of about 160 residential units to a modern and ecological residential area in the existing urban context. In this competition, the planning appraisal of Gaus & Knödler Architekten was one of the award winners.

Subsequently Gaus & Knödler Architekten were commissioned to redesign two existing timber-framed buildings. A special challenge consisted in the shielding of the building which is located directly on a major thoroughfare. Gaus & Knödler Architekten opted for shielding the traffic noise by created a “pergola”. This implies a newly created porch accommodating both the staircases and the central elevator. Pergola and main building are interconnected via a bridge construction. These open up to the four levels, each with six apartments.

Since the original internal three staircases were no longer required, this resulted in a further advantage next to the noise protection: In the flats additional space for bathrooms and sanitary areas could be created. The photographs show the building before the structural change (last photo) and then with the “pergola” in the foreground just off Jahnstraße in Göppingen (photos 1 to 7).

Project details

Title: Residential District Südstadt in Göppingen

Building owner: Wohnbau GmbH Göppingen

Task: Creation of an urban planning appraisal in a competition and complete renovation of two residential buildings with a total of 48 apartments

Completion: Summer 2015

Remarkable features: Winning entry in the previous planning competition for district development

Copyright: Friedemann Rieker (photography slideshow and details) and Gaus & Knödler Architekten (detail map and before renovation)

back

Share this:

language filter