Aidenbergquartier Weissach

“Aidenberg Quarter” in Weissach

In 2015, the municipality of Weissach commissioned six planners communities with an investors expertise. Finally two works were shortlisted, where the jury finally unanimously decided in favour of the design of Gaus & Knödler Architekten.

Aidenbergquartier in Weissach
Aidenbergquartier in Weissach
Aidenbergquartier in Weissach
Aidenbergquartier in Weissach
Aidenbergquartier in Weissach
Aidenbergquartier in Weissach
Aidenbergquartier in Weissach

This gives rise to a quarter which integrates moderately in the townscape and impresses with its own identity. The topography of the slope offers a varied usage with different levels of living, ceiling heights and flexible floor plans. Bright plastered walls, simple, clear details and a discrete colour and material concept determine a striking, contemporary architecture, which leads to no breaks even though it was implemented in sections.

The urban structure and structural order of the new buildings derive from the hillside road, the topography and the surrounding structures of the neighbourhood. The height of the Aidenbergsteige remains undeveloped and preserves its views of Weissach. From here, new and direct stairways will be built; inner values such as the Quartiershof with play area can thus be combined with the public interest of a route line into the valley.

The energy concept combines block heat power plant (biogas) and air heat pump. The generated heat is used for the heating of drinking water of the individual houses. The heat pump provides heating in winter and cooling in summer. A photovoltaic system is installed on the roof to support the system.

Project details

Title: “Aidenberg Quarter” in Weissach

Organiser: Municipality of Weissach

Task: Architectural solutions for the residential district and its parts including preplanning for the construction of barrier-free apartments for all generations

Method: Planning report 2015 (winner of the competition: Gaus & Knödler Architekten)

Remarkable features: Collaborative application with the Paulus Wohnbau GmbH as an investor

Copyright: Gaus & Knödler Architekten (plans, models and visualisations)

back

Share this:

language filter